Fullmånen fra Kjerringvik

Denne bildekrusellen krever javaskript.

«Jeg vil være
forelsket i deg

på samme måten
som jeg er 
forelsket i månen

i lyset
som skinner
ut av dens sjel. «
Sanober Khan

I dag er det fullmåne. Den var full kl. 04.52 i dag morges. Jeg tok meg en tur for å se månen som sto opp i går kveld kl 19.34. I dag står den opp kl 19.47. Det vil si at den var mer full i går kveld enn når den står opp senere i kveld.

I dag passer det ikke  for meg, så  derfor ….  Dessuten er det meldt overskyet i kveld og da kan den bli vanskelig å se den.

http://kjerringvik.com/

Jeg dro til Kjerringvik for der kunne jeg se månen når den stiger opp fra havet om jeg var heldig.

For å komme til Kjerringvik kjørte jeg Fv 303 og tok av til venstre inn på Kjerringvikveien. Parkerte på parkeringsplassen i Fjellvikveien.

Derfra gikk jeg ned til havna og ut på Fornet. Klatret opp til stillingene fra krigen. Derfra er det god utsikt ut mot havet og fyrlyktene på Folehavna og Svenner fyr.

https://www.google.com/maps/place/3280+Kjerringvik/@59.0421778,10.2174626,15z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x46469539da218971:0x4d9ada6ca543c8ea!8m2!3d59.0421785!4d10.2262173?authuser=0&hl=no

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det er et forunderlig fenomen at månen står opp nesten til samme tid i flere dager rundt høstjevndøgn. I år var høstjevndøgn den 23. september, kl. 03.54. Fra gammelt av blir denne fullmånen kalt innhøstingsmåne.

Innhøstingsmåne er fullmånen nærmest høsten. Dette betyr vanligvis at den sammenfaller med september fullmånen, fra to uker før til to uker etter høstjevndøgn.

 Flere kvelder kommer måneoppgangen snart etter solnedgang. Dette resulterer i en overflod av lyst måneskinn tidlig på kvelden. Det var tradisjonelt et hjelpemiddel for bønder som høstet sine avlinger. Derfor kalles den innhøstingsmåne!

Hva gjør innhøstingsmånen forskjellig fra andre fullmåner?

Det er bare litt over 12 komplette månesykler hvert år, i gjennomsnitt er det omtrent 29,53 dager i en synodisk måned. Innhøstingsmånen er ikke som de andre månene. Månen stiger vanligvis i løpet av året i gjennomsnitt ca 50 minutter senere hver dag. Men rundt høstjendøgn er forskjellen bare 30 minutter.

I tillegg stiger den fulle  innhøstingsmånen ved solnedgang og vil da stige svært nær solnedgang i flere netter på rad fordi forskjellen er på et årlig minimum. Det kan nesten virke som om det er fullmåne flere netter på rad!

Denne bildekrusellen krever javaskript.Månens orbitalbevegelse (kombinert med jordens større bane) bærer den lenger østover blant stjernekonstellasjonene i dyrekretsen fra natt til natt. Ved en måneoppgang står månen et bestemt sted på himmelkulen, men når jorden vender mot det punktet 24 timer senere, har månen flyttet seg mot øst omlag 12 grader, og det tar i gjennomsnitt 50 minutter lenger for jorden å rotere mot månen og for månen å «stige opp». 

Men rundt datoen for innhøstingsmånen stiger månen opp omtrent på samme tid. Hvorfor? Stjernetegnet er båndet til konstellasjoner, gjennom hvilke månen reiser fra natt til natt. Utsnittet av dyrekretsen som fullmånen reiser rundt i begynnelsen av høsten, er den delen som danner den største grunnvinkelen med den østlige horisonten. Fordi månens bane på etterfølgende netter er nesten parallelt med horisonten på det tidspunktet, endres ikke forholdet til den østlige horisonten mye, og jorden trenger ikke å vende så langt for å hente opp månen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Månen kan stige så lite som 23 minutter senere flere netter før og etter den fulle innhøstingsmånen (omtrent 42 grader nordlig breddegrad), noe som betyr ekstra lys. Når månen har nådd siste kvartal, har dens typiske 50-minutters forsinkelse returnert.

På begynnelsen av våren gjelder motsatt. Den fulle månen er i den delen av dyrekretsen som har den bratteste vinkelen i forhold til den østlige horisonten. I flere dager viser fullmånen seg nærmest vårjevndøgn, med en forsinkelsen i måneoppgang så mye som 75 minutter (ved 42 grader nordlig breddegrad).

«Månen er oppe, maler verden sølvfarget, slik at alt ser bare litt mer levende ut.»
N.D. Wilson


Betegnelsen innhøstingsmåne oppsto i Europa (gjennomsnittlig breddegrad ca 50 grader nord), hvor innhøstingsmånen stiger kun ti til 20 minutter senere hver natt.

Det er en velsignelse at akkurat når dagene raskt blir kortere og solen synes å gå ned altfor tidlig, kommer innhøstingsmånen og forlenget timene som høstingen kunne gjøres i. Magisk, spør du meg.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Månen lot vente litt på seg. Hadde håpet at jeg skulle fange den i det den steg opp av havet. Til det var det litt for disig. Først så jeg bare et punkt på himmelen som var litt rødlig. Men så kom den stigende og ble mer og mer synlig, rød og fin. Magisk!!!

Litt kornete bilder fordi det var lang avstand til månen og mørket begynte å sige på. Ble faktisk betydelig lysere da månen var kommet seg litt høyere opp på himmelen. Vakkert dust månelys omfavnet meg der jeg sto. En gyllen stipe av lys strakte seg mot meg langs vannet og dro meg inn i  magien det skapte.  Tror aldri at jeg blir lei av å se på månen i det den står opp. For meg er det både vakkert, trolsk og en helt særegen opplevelse. Denne dagen var det spesielt vakkert med de nydelig rosa sjatteringene.

Det var stor båttrafikk på havna. Noen kom inn og ordnet med fiskegarna sine. Andre dro ut. Kanskje for å  se om de hadde fått fangst i en ruse eller et garn. Hva vet jeg..

Jeg klatret rundt på svaberga for å få den beste utsikten mot månen. God trening for balansen det. Når månen kom litt høyt på himmelen forflyttet jeg meg til båthavna.  Fint der og.

“Månen er en refleksjon av ditt hjerte og måneskinnet er glimt av din kjærlighet.”
Debasish Mridha

Utrolig hvor fort tiden går når jeg nyter øyeblikket.  Det gjorde jeg så absolutt i går.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..