Goksjø

«Høsten er den andre våren når hvert blad er en blomst».
Albert Camus

Søndag gikk turen til Goksjø. Tok på støvler fordi jeg visste at det kom til å være mye vann der. Goksjø går alltid over sine bredde når det har vært mye regn.

Jeg kjørte Kodalveien Fv. 305 ca. 5 km fra Haukerød. Skilt på sørsida av Kodalveien. Parkerte på parkeringsplass ned til venstre fra veien.

Denne gangen valgte jeg å gå motsatt vei av det jeg bruker.  Fulgte traktorveien forbi bommen  og  rett frem. Veien var skiltet mot gapahuk, 1,5 km.  Selv om det var formiddag, var bakken full av rim etter nattens frost. Gradestokken hadde akkurat bikket  til pluss. Ikke lenge nå før vinteren er her.

Langs veien så jeg flere stier som gikk opp til åsene  rundt. De bærer navnene Eikåsen, Brentåsen og Bjørnåsen. Alle  har en høyde på rundt 100 moh.   Skal se nærmere på dem en annen gang.  Veien gikk over en liten høyde. På veien ned gikk det en sti inn til høyre merket gapahul 1,5 km. Tror ikke den leder til gapahuken  ved Matskapet. Finner nok ut av det, men ikke denne dagen.  Tror den er en liten omvei til gapahuken ved Svinesbukta. Den  ligger ved enden av traktorveien jeg gikk på.

Vannstanden på Goksjø var ganske høy. Vannkanten var flyttet mange meter innover land.  Små øyer med siv sto langt ute i vannet.

Gapahuken her ser ganske ny ut. Det er fint tilrettelagt rundt den med sitteplasser og bålsted. Kan tenke meg at det er fint å ta med barn hit.

Gikk et lite stykke videre mot øst langs vannkanten. Møtte raskt på bratt fjell. Det stoppet meg ikke. Hadde veldig lyst til å gå  videre og ut på tangen, jeg kunne se  på andre siden, innover i  Svinebukta.

Derfor klatret jeg oppover den bratte åssiden. Litt vanskelig å komme meg ned  på den andre siden av åskanten. En høy fjellvegg dannet grense mot skogbunnen nedenfor.  Fant et sted der jeg fikk heist meg ned. Forsto at jeg måtte finne en annen vei opp igjen. Å komme meg ned var en ting, men opp igjen ….

Kom ned på et nypløyd jorde.  Det tilhørte gården Solstad som jeg kunne skimte lenger mot nord rett nedenfor fylkesveien, ved den skarpe svingen.

Gikk langs vannkanten som hadde laget en stor innsjø nederst på jordet. Måtte vasse. Å gå på det nypløyde jordet var ikke lurt.  Det var altfor vått og jeg sank ned i gjørma.

Ytters på den lille odden med fine bjørketrær hadde det dannet seg en flott demning av sand, fint formet av bølger fra sjøen.

Litt lenger opp lå det to fine hytter. Heldige er de som kan feriere her. Utrolig fredfylt og vakkert.

Tok samme veien tilbake over jordet langs vannkanten. Måtte gå liten omvei for å komme over åsen  på tilbakeveien. Fulgte fjellet til jeg fant et sted å klatre opp.

Etter  å ha gått et lite stykke tilbake på traktorveien langs en bekk. Tok første sti inn til venstre. Rett etter gikk det en sti ned til vannet mot venstre, men jeg fortsatte rett frem og opp. Stien ned til vannet går rundt åsen og kommer opp i den stien jeg fulgte litt lenger fremme.

Fortsatte oppover. På toppen møtte jeg på en sti som krysset stien jeg gikk på. Regner med at det er stien som jeg tidligere hadde sett anvisning til mot en gapahuk. Den har sikekrt tatt en stor runde opp på åsen til høyre for meg og krysset stien på vei ned til vannet og rundt odden til gapahuken jeg nettopp hadde forlatt.

Måtte se om det stemte og tok turen ned bakken til vannet. Vannet var umulig å nå på grunn av høyt siv. Stien fortsatte til venstre. jeg fulgte den til jeg kom til et nytt skilt, der det sto gapahuk 600 m. Dermed hadde jeg rett i mine antagelser om hvor stien gikk.

Gikk samme veien tilbake og fortsate på stien på toppen av bakken. Kom snart frem til en  liten hytte som lå  litt tilbaktrukket inne på platået som gikk bratt ned til Goksjø.

Der var også en fin plass tilrettelagt med ildsted og benker med flott utsikt over vannet. Dette var rett  over Oddane.

Her er litt info om Goksjø:

http://www.goksjo.no/

Tok meg ned på en forholdsvis god sti til vannet.  Ved vannet var stien for det meste dekket av vann. Kunne se at vannstanden hadde vært enda høyere. Langt opp på land lå det siv rester i de vakreste mønstre som bevis på hvor mye vann det hadde vært for ikke lenge siden. Rart å tenke på hvor tørt det var sist jeg gikk der i juni.

Her er en link til den turen:

https://synnasturmagi.blog/2018/06/09/rovaren-goksjo-matskapet-wittenberg-m-m/

Ganske spesielt  å gå langs vannkanten når vannet sto langt opp på trestammer. Fikk mange spesielle bilder. Stemningen var både trolsk og  magisk.  Måtte holde meg  et stykke oppe i skråningen ved Merkemellom. Noen steder var det nesten  ikke fremkommelig.

Kom snart inn i bukta ved Oksverpet og den blåmerkede  stien mot Matskapet.

Her var det nesten umulg å gå. Stien var et eneste stort og dypt vannhøl. Måtte gå litt innover i landskapet for å komme frem. Stien var fylt med vann helt frem til Matskapet.

Matskapet gapahuk ligger ved vannet, 28 moh. Det er fine fiske- og bademuligheter rett nedenfor Gapahuken. Gapahuken ligger vestvendt og her er det nydelige kveldssol. Den har et fint bålsted. Det er soveplass til ca 20 personer.

Utedo – finnes langs stien 70 meter mot sør.

Hele området har et rikt fugle- og dyreliv og er et bevaringsverdig skogsområde.

Jeg fortsatte langs stien som nå gikk innover i skogen. På en rydning der stien gikk langs skogkanten, hadde noen nå ryddet en sti over denne rydningen og opp lia mot bygdeborgen på Røveren. Tidligere hadde jeg vasset gjennom siv og kratt, der det nå var ryddet. Supert.

Flott utsikt fra toppen av fjellet.

Her er noe av det jeg fant om denne bygdeborgen. Artig å lese gamle historier og sagn:

https://www.sandefjord.folkebibl.no/sandefjord/tema/kulturminner/kulturminnerhost1985b.html

Storelva (også skrevet Storelv) heter elven som jeg kan skimte nede på nordsiden av toppen.  Den har sitt utspring i Askjemvannet og munner ut her i Goksjø. Elva er 15,4 km lang (32,5 km medregnet Kjæråselva), og har et nedbørfelt på 103,12 km². Middelvannføringen ved munningen er 1,84 m³/s.

Elva har et totalt fall på kun litt over 10 meter fra Askjemvannet til Goksjø. Vannføringen i elva varier sterkt med årstidene, men ved flom kan elva oversvømme store områder.

Å padle kajakk eller kano på Goksjø kan anbefales. Ta forhåndsregler ved utløp til Hagnes som ender i en foss. Storelv hovedinnløpet til Goskjø gir gode padlemuligheter ikke minst fra Askimvannet til Goksjø. 

Gikk ned på nordsiden av toppen og kom ned ved Storelvas utløp. Tok en liten runde  ved utløpet, før jeg hadde tenkt å gå over jordene tilbake til parkeringen. Før hadde det vært en liten plankebro over en stor bekk som gikk ut i elva. Den måtte jeg krysse. Nå var broen borte og jeg våget ikke hoppe over.  Derfor vagte jeg å ta meg frem gjennom skogen  og kom ut på stien  fra Matskapet, akkurat der den kom ut av skogen.

https://kart.1881.no/?r=F4147175

Her er en lenke til litt mer om dette vakre området:

https://www.facebook.com/Goksjoe/

Flott tur som ble 10,1 km.

I gamle dager var det barneskole her. Vaggestad skole. Den ble bygget i 1894 og ble utvidet i 1951. Skolen ble nedlagt 1962.

Her er en liten link om skolen:

http://www.lardex.net/sandefjord-rundt/skoler-og-skoleklasser/vaggestad-skole/index.php

Er du intweressert i fugler kan du lese litt om fuglelivet i Gogsjø her:

http://www.birdlife.no/organisasjonen/fylkesavdelinger/vestfold/?id=651

Her kan du lese om et mord som fant sted for mange herrens år siden i 1859 på Vaggestad:

http://www-bib.hive.no/tekster/skillingsviser/mordet_paa_vaggestad/index.html

Her gikk jeg.


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..