Farris panorama og Hallingdalsvannet

I dag endte jeg opp ved Nedre Ono. Jeg svingte til høyre i rundkjøringen ved Nordbyen kjøpesenter i Larvik. Fant et sted å parkere ved bommen ned til Nedre Ono. Herfra kan du se på vedlagte kart hvor jeg gikk.

Været var upåklagelig. Nesten litt for varmt.  Godt det var formiddag. Den store varmen kommer først ut på dagen.

Solen slapp ikke til alle steder. Høye trær og små fjelltopper hindret den  å trenge gjennom helt ned  til meg på stien. Fuglene kvitret og sang. En stor stålorm ble skremt og pilte unna stien i det jeg gikk forbi. Han var så rask at jeg ikke rakk å fange dem med kameraet. Gikk gjennom en trang fjellpassaje som er et alternativ langs veien.

Turen til Farris panorama er tatt av turistforeningens turliste.  Leste at det var på grunn av stor slitasje på stien, så de vil begrense besøkene. Det kunne jeg se på vegetasjonen oppe på toppen, langs åsryggen, før jeg kom ut til utsiktspunktet.

Godt at jeg hadde gått der før og kunne veien. Med kartet jeg  har lagt ved, finner du også lett frem. Stien er god og ryddet hele veien.

Fantastisk utsikt på toppen. Litt skummet å balansere langs kanten. Jeg våget  å ta det ytterste alternativet ut mot kanten. Før har jeg alltid valgte det litt mindre spektakulære alternativet fordi jeg har gått der når det har vært isete og glatt.

Etter toppen var jeg blitt varm og kommet i siget. Lurte på hvor jeg skulle velge å gå. Til Farris panorama er det bare 2,5 km og det syntes jeg var i korteste laget.

Den første kilometeren er alltid slitsom, men når jeg er blitt varm kan jeg gå i det uendelige. Riktignok ikke fort, men det går fremover ….

Så på kartet at det var et vann i nærheten.  Valgte derfor å ta til venstre et stykke etter toppen på tilbakeveien.  Gikk til jeg så en pil merket LFF. Det betyr Larvik fluefiskeforening. Fulgte stien til jeg kom til  et lite idyllisk vann, Hallingdalsvannet.

Langs veien fant jeg et tomt fuglerede. Undres hva som har skjedd?  Kan se at det har vært egg i redet.

Der sto det skilt om at  fiskekort er nødvendig og at det bare var tilatt med fluefiske.

Fant en sti som gikk rundt vannet og fulgte den. Utrolig flott, hvordan alt speilet seg i det stille vannet. Kom frem til et sted der det vokste noen spesielle blomster.  Fant ut at det var Bukkeblad. Her er noe jeg fant om den vakre planten:

Bukkeblad eller Menyanthes trifoliata som den også heter, er nesten magisk vakker der den står med sine blomsterstilker opp av vannet i maimåned. Trifoliata i navnet betegner bladene som er tredelte.

Bukkeblad er en urteaktig vannplante som er flerårig. Den trives i sumpområder og i overgangen til åpent vann. Bukkeblad vokser vilt i Norden og store deler av Europa. Den finnes også i de nordlige deler av Asia og Nord-Amerika.

Bukkeblad er fra riktig gammelt av brukt som folkemedisinplante den inneholder bitterstoffer som skal ha hatt mange egenskaper. Styrke appetitten og fordøyelsen er noen av egenskapene men andre egenskaper som sårhelene og blodrensende tilskrives også Bukkeblad.

 

Flere steder hadde fiskerne rigget seg til ned brygger. Gikk forbi en provisorisk hytte. Sikkert laget som ly og kanskje en og annen overnatting.

Gikk om Øvre Ono tilbake til bilen. En magisk og herlig tur. Turen er på 8 km.

Utrolig hvor  mange former og magiske skulpturer jeg finner langst veien. Alt avhenger av hvor oppmerksom jeg er. Litt handler det om fantasi og å trene opp øyet og sansene til å se naturens skatter.

Så fredelig og uberørt alt virket. Møtte foresten en engelskmann. Han spurte om veien til Farris panorama. Han var ganske orginal med langt nesten hvitt hår. Artig å slå av en liten prat før vi gikk hver vår vei. Han sa at jeg var den første han hadde møtt ute i skogen mens han oppholdt seg der. Han campet i nærhten sa han.

Her gikk  jeg:

 

Besøk siden min på FB

https://www.facebook.com/turmagi/

 

 

 

Reklame

2 kommentarer om “Farris panorama og Hallingdalsvannet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..