Narefjell 805 moh

DSCN0457.JPG

Narefjell (805 moh) er en topptur med 360 graders utsikt, fordelt mellom to kommuner, Sauherad og Skien.  Jeg gikk turen 1. juli 2017. Kommer garantert til å ta turen igjen senere i år.

Det er en forholdsvis lang tur på 17 km, men ikke slitsom. Bare 200 høydemeter fra parkeringen til toppen.
Følg rv 44 fra Skien mot avkjøring opp mot Svanstul. Etter 10/11 km fra Skien kjører du inn mot høyre 3 km opp til en bom hvor det kostet kroner 65,- for å passere,  elektronisk bom. Her kan du kun betale med visa/master kort! Videre er det ca 10 km til parkeringen på Svanstul, som er ett populært utgangspunkt for turer i marka/ fjellet, spesielt om vinteren.

Jeg er ingeen skigåer, men på Svanstul har jeg faktisk gått på ski. Det kan jeg på det varmeste ambefale. Der er det terreng både for slike som meg og for de som er mer erfarne.

Fra parkeringsplassen følger du skogsveien som starter på venstre side av parkeringsplassen. Skilt over løyper og terreng finner du ved starten.

Turen innover til starten av løypen/ stien opp til toppen, går langs idyllisk skogsvei med hytter, stuer, vann og demning. Ca 2,5 km.

Når du kommer til broen over en liten elv,  starter stien, som er sommermerket med blå farge, ett par meter etter passering av broen.

Veien opp til toppen fra dette punktet er ca 3,5 km. Det er godt merket hele veien. Vinterløypene og sommerløypene går litt på tvers av hverandre. Derfor følger du bare blå merking, slik at du ikke kommer feil (rød merking er vinterløypene). Skulle du være usikker, så er stikryss godt merket. Myroverganger er som regel veldig godt tilrettelagt.

Det er noen flotte frivillige som gjør og har gjort en formidabel innsats for å gjøre turopplevelsen best mulig. Jeg møtte noen slike entusiaster langs stien. De var særlig opptatt av at vi måtte velge rundløypa og ikke gå samme veien ned fra Narefjell.

Det er mye storfugl  i fjellet og ryper kryr det av. Narefjell befinner seg i ett naturreservat, og det er båndtvang.

Opp under toppen finnes det en liten hytte som bærer preg av forfall.

Når du nærmer deg toppen, ser du fort at tilgangen er begrenset fra flere sider.

DSCN0463.JPG

Like før toppen er det en flott utsikt nordover i fylke og du ser bl.a Gaustatoppen.

På toppen er det 360 graders utsikt.

Jeg valgte å ta rundløypa og ikke samme vei tilbake. Det angret jeg ikke på selv om det er betydelig lenger. En gang skal jeg gå denne turen på høsten. Det må være utrolig vakkert med alle høstfargene da. Mange fine fiskevann langs stien. Er du glad i å fiske kan du gjerne ha med fiskestang. Så flere som prøvde fiskelykken på turen. Det er også fint å bade i flere av vannne. Om høsten er det mulig å finne multer på myrene.

Neste gang vil jeg prøve å finne Ørnenuten som er på 811 moh. Den ligger et stykke nord/øst for Narefjell.

Vakre farger og fin utsikt hele veien. For meg ble turen en  av de mest spesielle turene jeg har gått. Så vakkert, og uberørt og storslått.

På tilbakeveien passerte jeg hytta Fugleleiken, som tilhører Telemark Turistforening. Her kan du i helgene om vinteren spise vafler, eller overnatte året rundt hvis du ønsker det.

Nesten tilbake ved parkeringen møtte jeg en fortvilet turgåer. Hun hadde mistet hunden sin og gått og lett etter den i flere timer.  Heldigvis ble de gjennforent. En annen turgåer hadde funnet den oppe ved varden på toppen og tatt den med seg tilbake. Klok hund. Den hadde satt seg ved varden og ventet på at noen skulle finne den.

DSCN0642.JPG

Her kan du se flere bilder fra turen min:

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..