Brattås

DSCN0062.JPG

Spennende tur for store og små.

Tok turen en tidlig morgen til Brattås, 102 moh. mellom Stavern og Helgeroa. Hadde hørt at det var en hule der som jeg måtte gå gjennom for å komme til toppen.

Først fant jeg ikke hulen, men til toppen kom jeg. Det var en grei sti opp, så det var lett å gå.

Kunne bare ikke gi meg, så jeg lette til jeg fant den navngjetne hulen. Etter noen mislykkede forsøk fant jeg den. Hadde bare lyset fra mobiltelefonen, så først så jeg ikke at det var gjennomgang. Jeg snudde og gikk et godt stykke  på veien tilbake til bilen. Fikk ikke ro på meg, så jeg prøvde enda en gang å finne åpningen i mørket inne i tunellen. Denne gangen lyktes jeg.

Nazistene brukte denne åsen som utkikkspunkt/vakt og for kontroll med trafikken mellom de forskjellige fortifikasjonene, som blei bygd i Brunlanes i krigstiden. Krigsfangene som var plasert på forskjellige steder i området ble fraktet fram og tilbake mellom blant annet Oddane Fort i Nevlunghavn og leiren i Staven hver dag.

Her kan du lese mer om tiden under krigen og hva somskjedde rundt Brattås:

https://www.op.no/lokalhistorie/nyheter/romning-pa-liv-og-dod-i-brunlanes/s/5-36-28633

Hulen ble bygget  av russiske krigsfanger. På toppen er et finurlig nettverk av skyttergraver og en stor bunker.

Det var høyt under taket og en bred inngang til hulen. Fra det første rommet så jeg omsider nok en åpning oppover mot venstre og at hula fortsatte innover. Dette rommet var kjempestort, før det tok en brå sving nedover til venstre og jeg kom ut i det siste rommet og så dagslys.

Det sies at unge gutter ikke blir voksne før de har gått gjennom hulen uten lommelykt.

Opp til toppen, vel ute av hulen måtte jeg klatre i tau. Slik ble en ganske bratt fjellside lett å forsere.

Tok med meg barnebarnet noen dager senere. Kan tro det var vellykket.

 

 

Parkerte langs rv 301 rett etter avkjøringen til Hummerbakken i retning fra Stavern. Gikk inn en skogsvei, rett etter der det er plassert mye tømmer langs veien. Så videre forbi Asketjern. Fulgte stien til høyre videre. Passerte en gårdsvei og så gikk turen inn i skogen frem til Brattås. Lett å finne frem. Følg fjellkanten til du kommer til hula.

I går tok jeg turen igjen sammen med sønnen min, Svenn Rune, barna hans og en ung familie, Michael og Caroline som jeg har et nært forhold til.

 

DSCN9955.JPG

Stefan som hadde vært med meg til Brattås før gikk foran og viste vei.

DSCN9959

Ved Asketjern tok vi en pause og moret oss med å klatre på noen trestubber som sto igjen etter hogsten. Utrolig hvor mye moro det kan bli ut av noe så enkelt.

Asketjern var helt tørket inn fra sist jeg gikk turen. Ikke noe vann. Bare litt gjørme.

 

Spennende i hula. Alle hadde med lommelykt, så det ble nok lys.

 

På toppen var utsikten upåklagelig med utsyn vide omkring. Vi tok selvsagt en tur inn i bunkeren samt prøvde ut noen skyttergraver. Spennende syntes de unge.

Spennende å klatre også.

For å komme bort til hula måtte vi gå  langs foten av det bratte fjellet.

 

En tur  som er super for familier med barn. Det er en tur på  litt over 3 km tur/retur, men spekket av opplevelser.

Bildene er hentet fra alle tre turene.

 

 

Reklame

2 kommentarer om “Brattås

  1. Hei! Flotte bilder og fin informasjon om området 😊
    Familien prøvde oss på en tur igår men fant dessverre ikke hulen :/ Ligger den på bunnen av fjellet? Eller har du noen tips for å finne den?
    Håper du får en fortsatt fin pinse 😊

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..