Napperødtjernet rundt

 

I går kjørte jeg barnebarnet mitt, Stefan til bursdag. Den ble avholdt i en barnehage rett ved Napperødtjernet.  Jeg kjørte på Fv 305 forbi Goksjø. og tok av til høyre inn på Bjørndalsveien. Napperød naturbarnehage ligger i krysset og jeg parkerte og satte av Stefan der.

Mens jeg ventet på at bursdagsfeiringen skulle bli ferdig tok jeg meg en runde rundt Napperødtjernet. Det er så stille og fredfylt der. Selv om det ligger rett ved veien, skjult bak store trær og kratt er det som å komme inn i en bortgjemt oase.

 

Spennende å tenke på at det har vært mennesker i området i lang tid.
De eldste pollenfunn av smalkjempe (Plantago lannceolata) fra Svinnesmyra 29 m.oh. og fra Kjeldemyr 87 m.oh. er en indikator på at Raet har hatt beitedyrhold for 6000 år siden.
.
.
Beitebruket ved den daværende  Goksjøfjorden er 500 år eldre enn de eldste sporene av husdyrhold fra den neolittiske steinalderboplassen Auve på Vesterøya i Sandefjord.
Det eldste kornpollen i Norge var lenge et funn fra Svinnesmyra rett ved Napperødtjernet i Sandefjord. Det er datert til å være 5450 år gammelt (f.n. 1950) og er 50 år eldre enn det eldste daterte funn fra steinalder boplassen på Auve.
.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

.
Napperødtjernet er et naturreservat.
Naturreservatet har en særegen kombinasjon av myr og sumpskog.
Omkring utløpsbekken fra Napperødtjernet er det en verdifull bestand av svartor. Øst for tjernet er det sumpskog. Svartorsumpskog er en sjelden naturtype.
På begge sider av bekken er det elementer av nedbørsmyr. Nedbørsmyrer får i hovedsak sin næring tilført med regnvannet. Nord og øst for tjernet er det jordvannsmyrer. Disse får næringstilførsel fra grunnvannet.
Bever bygget på 1980-tallet hytte i vannkanten og demning i tjernets vanntilførsel fra nord. Forsøk på å rive demningen førte ikke frem. Etter kort tid var den på plass igjen. Stillingskrigen varte i mange år, men etter hvert har beveren fått være i fred.
Det var i tidligere tider en gjeddefelle i utløpsbekken fra tjernet. Fella skulle fange gjedder som forsøkte å gå opp i Napperødtjernet fra Goksjø.
Naturreservatet ble opprettet i 1980. Grensene ble justert i 1997. Reservatet er 156 dekar stort.
.
.
Denne dagen var høsten så klart tilstede. Vakre varme farger fanget øyet mitt, hvor jeg enn så. Det var så mye vakkert å se på. Jeg la merke til  små fargerike detaljer på blader og blomster.  Gulnende strå som ikke var helt sikre på om skulle stå oopreist lenger eller krølle seg sammen på bakken. Store sumper med vakre liljerester. Bare ett og annet vakkert blad og røde frukter sto igjen.
.
.
Jeg vandret lang tjernet på kryss, og tvers og bare nøt.
Ble jaget tilbake til bilen av et stor regnskyll. Pytt, pytt, hva gjør det vel å bli litt våt.
Turen er ikke lang. men det er 2,6 innholdsrike km.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..