Sti for øye

sti 2

«Det er ikke en sti til fred. Fred er i stien.»

Mahatma Gandhi

I dag  hadde jeg lovet å kjøre Nathalie, barnebarnet mitt til bursdag.  Den skulle feires på Amigos playland på Sem. Dette lekelandet har litt bedre utvalg for litt større barn enn i Sandefjord, så hun gledet seg veldig.

Stefan, hennes yngre bror ble med på turen. Mens Nathalie var i bursdag dro vi til Sti for øye på Fossnes.

For å komme til Sti for øye følger jeg E18 til Andebuveien i Tønsberg. Tar  av  mot Andebu og kjører Andebuveien Rv 312 til jeg tar av mot venstre inn på Vennerødveien, Fv 312. Derfra kjører jeg  og tar inn på Fossnesveien til jeg ser skiltet Sti for øye og tar inn til høyre der. Mange parkeringsplasser.

http://stiforoye.no/

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det er en helt spesiell tursti som ble åpnet 2010. Lyssatt, så den kan nytes om kvelden også. Er opparbeidet og tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ulike kunstverk er plassert ute i naturen på permanent basis. Jeg kan nevne kjempeblåbær blandt trestammer og de fantastiske ulvene i bronse som plutselig dukker opp på en fjellknaus…. og himmeltrappa med utsikt helt til Slottsfjellet i Tønsberg. Faktisk har noen giftet seg på denne trappa.  For ikke å glemme øyet. Det har blitt ødelagt flere ganger og blitt reparert etter noe tid. Denne gangen  virket det, men det så noe slitent ut.

Sti for øye er en unik perle som fortjener oppmerksomhet!

https://www.tb.no/kultur/stokke/nyheter/gjett-om-du-skvetter-nar-dette-oyet-blunker-til-deg-fra-skogbunnen/s/5-76-642908

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Detter er hentet fra Tønsberg Blad 26.07.2016.

STI FOR ØYE – Vestfolds svar på «Louisiana»

Kunstnere og arkitekter fra fjern og nær inviteres med på utviklingen av det som kan bli Vestfolds svar på «Louisiana», etter at politikerne i Stokke i sommer vedtok å overdra den 5.000 m2 store bygningsmassen på Fossnes til Stiftelsen Sti for øyet for en symbolsk sum.

Daglig leder Grethe Meyer Iversen uttaler til Tønsberg Blad: – Dette gir oss utrolige muligheter. Gjennom forhandlinger med institusjoner som blant andre Vestfold fylkeskommune  og Norsk kulturråd skal vi undersøke muligheten for støtte til «Sti for øyet» som et regionalt, nasjonalt og internasjonalt prosjekt.

Fem bygg
Bygningsmassen består av fem bygg, inkludert Fossnesveien 1, som er selve hovedbygningen. Styreleder i stiftelsen, Rainer Stange, sier i et notat til Stokke kommune at det naturskjønne området er planlagt utbygget til et stort kulturelt senter, som kan sammenlignes med danskenes største kunstsenter «Louisiana» utenfor København. Hovedbygningen kan brukes til konferanser, møter, seminarer, selskaper, brylluper, konfirmasjoner, utstillinger, workshops, konserter, kurs og til «Artist in residence»-virksomhet, det vil si kunstnere fra hele verden som kan bo og jobbe på senteret i perioder.

Ny resepsjon
Det første skrittet i det store prosjektet blir å gjøre om garasjen, som ligger ved inngangen til «Sti for øyet», til en velkomstpaviljong med kafé, resepsjon, butikk, omvisningssenter, toalettanlegg med lydinstallasjon, hvor publikum kan lytte til dikt av Triztan Vindtorn. Det vil også bli muligheter for temporære utstillinger. – Vi er så vidt i gang med planlegging og finansiering. Bygget er i solid forfatning. Ferdigstillelsen av hele kunstsenteret skal skje i et 10-20-årsperspektiv, sier Iversen til Tønsberg Blad.

Et slott
Grethe Meyer Iversen betegner hovedbygningen som et slott med tilhørende slottspark. Andre etasje inneholder 20 rom, som hun mener er ypperlig egnet som kunstnerleiligheter. Sidebygningene er allerede i bruk av til sammen seks kunstnere som bor og arbeider på Fossnes.
– 28. mai, i forbindelse med innvielsen av den nye installasjonen «Poesioasen» langs «Sti for øye», ble det holdt et seminar for arkitekter med det for øye å bli inspirert til å videreutvikle stedet. Det er vi nå i gang med. Et kurs- og kulturrelatert offentlig tilgjengelig konsept for innholdet av bygningene, gjør den gamle institusjonen relevant for vår tid og det 21. århundre, sier Grethe Meyer Iversen.

Spennende å følge videre
Kultursjef  i Stokke, Bjarne Sætre, forteller at man nå har forventninger til prosjektet på Fossnes. Kommunen vil også være behjelpelige med å støtte prosjektet videre på ulike vis.
Sætre er henrykt over reaksjonene fra publikum etter at vedtaket ble fattet i kommunestyret.
– I løpet av mine 33 år her det første gangen jeg har opplevd at politikerne er blitt møtt med en slik applaus etter et vedtak. Blomster fikk de også kastet over seg. Tydelig at dette var populært, sier kultursjef Bjarne Sætre.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Sti for øye er åpen for alle, alltid

«Det er så deilig å gå i skogen, se på alt som skjer på de ulike årstidene, og nyte de vakre blondemønstrene som skapes av sol og skygge fra bladene og greinene over oss. Man bruker sansene og fantasien på en annen måte. Man får gode ideer og blir snill av å gå i skogen – det er nå min mening,»

Grethe Meyer Iversen
Direktør og kurator

Du kan oppsøke Sti for Øye når som helst, og det er ingen inngangsbillett. Det samme gjelder Vigelandsparken, Ekebergparken og Peer Gynt-parken i Oslo, samt Skulpturlandskap Nordland. Nasjonale turistveger kan også karakteriseres som skulpturlandskap, riktignok i grenselandet mellom arkitektur og kunst.

Turen sammen med Stefan ble som vanlig hyggelig. Har ikke tall på alle turene vi har tatt dit gjennom årene. Bildene fra i dag ble noe utydelige. Den unge mannen hadde ikke tid til å stå i ro slik at jeg fikk tatt bilder.

Her er en liten kavalkade fra tidligere turer:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Vi rakk akkurat runden før regnet satte inn. Det var enda lenge til vi kunne hente Nathalie, så det ble en tur på McDonald’s. Det hadde ikke Stefan noe i mot.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Reklame

En kommentar om “Sti for øye

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..