Storåsområdet

I dag startet jeg turen i 08 tiden. Hadde kjøpt meg nye turskog, turbukse og turanorakk. Måtte prøve det ut. Har aldri brydd meg om å investere i spesielle turklær. Har brukt av det jeg har i alle år og det har vært helt ok. Med unntak av sko da. Sliter ut ett til to par tursko hvert år. Alltid spennende å gå dem inn. Bruker å ende opp med gnagsår og vonde ben de første dagene.  Derfor valgte jeg en forholdsmessig kort tur.

Kjørte  E18 til Tassebekkkrysset. Derfra inn på Stokke Ravei, fulgte den noen hundre meter før jeg svingte inn til venstre på Undelstvedtveien. Fulgte denne til jeg så anvisning til parkering på høyre side av veien til løypenettet i Stokke sitt «gamle» utgangspunkt. Nå tror jeg mange starter turen ved den nye skistadionen.

Det er flere turalternativer å velge mellom. Jeg valgte å gå mot Storåstoppen.

Området er ganske kupert med kulturlandskap på alle sider.  Langs hele løypa er det satt opp plakater om både historiske hendelser, naturen og ellers ting av interesse. Jeg vil  si litt om noe av dette. Går du turen kan du lese alt selv.

Lett å ta seg frem. Stiene er godt merket og godt ryddet.  Noen av turveiene egner seg godt for både rullestol og barnevogn.

Første del av løypa til venstre for informasjonsskiltet gikk på en smal sti gjennom en liten skog.  Kom så inn på en skogsvei under noen høyspentledninger. Vakre gårder og en barnehage på venstre side.

En naturbarnehage har sitt utfartssted litt lenger inn på veien. Den ligger fint til  nesten usynlig i naturen.

DSCN0345.JPG

 

Tok til venstre litt lenger fremme.  Fin skogsvei  i vakker natur. Kom frem til et sted som fortalte om gamle sager og møller. Bekken var liten og de kunne nok ikke brukes annet enn  når det var mye vann i bekken, selv om de demmet den opp. På slutten av 1800 tallet mistet disse gårdskvernene sin betydning fordi de store møllene tok over. Stedet blir kalt Tjuvhølet. Kanskje har det oppholdt seg tjuver her i gamle dager. Hvem vet?

Et annet oppslag gjorde meg oppmerksom på en stor furu som sto oppe i skråningen bak tett skog. Jeg måtte selvsagt opp og se. Den er 33m høy og en av de største i Vestfold. I 1992 ble den målt til 95 cm. i brysthøyde. Jeg prøvde å nå rundt den.  Måtte hatt 2, 5 slike som meg for å klare det.

Så tok veien av opp til venstre, før den etter noen hundre meter førte meg bratt opp til høyre mot toppen.  Fant modne blåbær som smakte godt. Nesten på toppen var det fin utsikt. Dessvere mindre og mindre for hver gang jeg kommer opp. Høye trær skygger for utsikten.

Derfra så jeg at det gikk en sti ned mot øst. Den skal jeg forsøke en annen gang. Regner med at den ender opp nede ved en av hovedstiene i området.

Jeg gikk innover på toppen og kom til selve topppunktet, 162 moh. Selvsagt skrev jeg meg inn i boka jeg fant under skiltet på toppen.

DSCN0494.JPG

Veien ned på motsatt side av den jeg kom opp på, var det flott utsikt.

Rett nedenfor toppen går en sti inn til venstre. Den  fører ned  i området rundt Rømminga. Der jeg tok bratt opp til toppen kunne jeg ha fortatt til Rømminga. Siste delen av stien er  utydelig og jeg har flere ganger vaset rundt der. Uansett er det en fin tur ned. I dag valgte jeg å stå over.

Litt nede  i åsen kom jeg til restene av forskansning til bygdeborger. De ligger på to nivåer og er ca. 1500 år gamle. Har skrevet mer om bygdeborger her:

https://synnasturmagi.blog/2018/06/09/rovaren-goksjo-matskapet-wittenberg-m-m/

Kanskje den øverste forskansningen skulle hindre at de som klarte å ta seg forbi den nederste  forskansningen kom seg videre. Det var en vanlig oppfatning at tjuver og røvere holdt til i bygdeborgene. Derfor navn som Røveren ( ved Goksjø) og Tjuvbørja vitner om det.

Ned ved en av hovedstiene gikk jeg forbi Vassbotten. Der er det en stor myr som er farlig å ferdes på. Jeg så  den ikke på grunn av alle trærne med tette løvverk som sperret utsikten. Om høsten åpenbarer den seg med vakre farger fra plantene som vokser på myra.

Den har nær tilknytning til Gjennestadvannet. Her hekker det  blant annet knoppsvaner, sothøne, toppdykker og toppand.

Fredfylt og magisk å gå i naturen på denne måten. Møtte ingen før jeg kom frem til parkeringsplassen.  Hadde noen stopp for å spise markjordbær. Nydelige var de!!!

Hadde ikke fått gnagsår, men var ganske øm i beina. Trenger sikkert noen dager til for at skoene skal være gode.

Turen ble  på mellom 6 og 7 km. Tur appen streiket igjen, men du finner veien uten den, garantert.

Det var alt for denne gangen. Nå skal jeg hente barnebarn på skolen. Det er siste dag før ferien og de har mye å bære på. Så blir det fotballtitting resten av dagen.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..