Tyriåsen

 

I dag må jeg holde meg inne. Det er ganske ufrivillig, men nødvendig. Venter på rørlegger etter en lekkasje.

Når jeg ikke kan gå ut, får jeg skrive litt i stedet. Har funnet frem til en tur som jeg gikk sammen med min bror på denne tiden i fjor.

 

 

Vi kjørte Fv 307 fra Andebu sentrum mot Høyjord. Tok av mot Hvarnes på Fv 306. Fulgte veien til parkering litt forbi Solbergstua og Solbergvann.

 

Ikke alle finner veien når de parkerer ved dette vannet. Her er et artig klipp fra Sandefjords blad fra 2013. Kanskje ikke fullt så artig for den det gjelder. Glad det ikke var meg. Kan faktisk godt skje på en av turene jeg legger ut på i ukjent terreng.
.
En 40 år gammel kvinne fra Andebu gikk seg vil ved Solbergvannet i Lardal torsdag ettermiddag.
Hun ringte politiet og opplyste at hun hadde forlatt bilen sin ved vannet. Deretter hadde hun gått en tur i skogen, og klarte rett og slett ikke å orientere seg tilbake til bilen ved Solbergvannet.
Plolitiet måtte trå til med en aldri så liten redningsaksjon, og etter å ha søkt i tre kvarter, ble kvinnen funnet.

 

Jeg bruker alltid å ta en rast ved Solbergvann når jeg kjører forbi. Det er vakkert der og svært fredfullt. Om høster er en tur opp dit med vakre høstfarger verd kjøreturen, absolutt!!!

Vi gikk til Tyriåsen 449 moh. via Lille Åletjønn, Hvålsetra og Gavelstadsetra. Faktisk hele 1,36 mil. Fin tur med jevn stigning uten de store utfordringene.

Vi fulgte bomvei mot Diplane og Bjertnesstua. Videre mot Hvaalseter og Gavlestadseter (ikke helt frem til setra). Tok av oppover Høymyrveien retning Tyriås. Tok avstikker opp til Tyriås, og så videre på sti tilbake mot Diplane og vei ned til parkeringen.

 

Været var vakkert og vi tok oss god tid og nøt turen. Får best utbytte om vi skynder oss langsomt.

Vakker utsikt fra toppen. Den var absolutt verd strevet på veien opp.

Her er en  enklere måte å komme deg frem til Tyriåsen på om du ikke vil gå  noe særlig..

Ta av fra Fv 40 mot Svarstad sentrum og kjør gjennom sentrum og nedover til du kommer til en bro over lågen, her tar du til høyre og fortsetter mot Gavelstad (skiltet). Når du har passert Gavelstad tar du første grusvei til venstre og etter en kort stund kommer du til en bom passering (NB! tar kun kontanter så ha med småpenger). Fortsett grusvei oppover og hold til høyre i første kryss, deretter krapt til venstre i neste kryss, hold høyre igjen og deretter venstre så mot høyre igjen, fortsett til enden av veien hvor du finner en liten parkeringsplass. Herfra følger du blåmerket løype rett frem (NB! ikke ta blåmerket løype som går krapt til venstre!)

Om du kjører grusveien helt opp til enden er det en ganske kort og effektiv tur opp til Tyriås, ønsker du en lengre tur med endel mer fotarbeid kan du parkere nede ved bommen å gå grusveien helt opp.

Når du kommer til enden av grusveien husk å ta blåmerket løype rett frem og ikke den som går krapt til venstre!

https://www.ut.no/kart/?lat=59.35393&lng=9.99071&zoom=15&setMarker=true

 

Her er enda en mulighet:

Fra Trollsvann.

Avkjøringen mot Trollsvann fra riksvei 306, et par kilometer nordvest for Dalsroa. Der går det skogsbilvei opp til en parkeringsplass sør for Trollsvannet.

Det er det skiltet sti mot Tyriåsen. Følg den. I Seterdalen kommer du inn på samme sti som fra Solbervannet.

 

http://www.godtur.no/default.aspx?gui=1&lang=2&searchtype=stadnamn&param1=tyri%c3%a5sen

Fant ikke så mye om området på nettet. Likevel, dette var morsomt, så det tar jeg med:

En 77-årig storviltjeger Bernhard Balsmo pratet med, fortalte at han ikke hadde sett bjørn selv, men han hadde sett mye spor etter bamsen:

Da jeg var ganske liten – det var vel i sisten av (atten)sekstiårene – var det en mann på Skorem, som skjøt en bjørn. Da jeg fikk høre det, sprang jeg hjemmefra for å se på den. Men da jeg kom frem, var den allerede flådd, så det var ikke noe moro mere.

En gang var jeg på elgjakt uti Styrvoll, da vi fikk spurlag på en bjønn, som var like i nærheten. Den hadde tatt sau og hadde gravd ned skinnet efter å ha fortært den.

En gang var jeg på harejakt i nærheten av en av Hvålsetrene. Det var enda i oktober. Da var jeg like innpå den, efter sporene å dømme. Men disse setrene ligger på Lågens vestside. På østsiden har det ikke vært bjørn, det jeg kan huske.»

Kilder:
– Alvor og rariteter: fra Nord-Vestfold i gamle dager – Bernhard Balsmo, 1935.
– Østlands-Posten

 Et minnesmerke fra krigen står i utmark ved Gavelstadsetra/Breimyr

En gruppe som kaller seg Martin-klubben ( Martin var dekknavnet på distriktsjef Josef Haraldsen) bestemte seg for å markere slipp-plassene fra krigen med minnetavler i bronse.

 

 

 

 

En kommentar om “Tyriåsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..